jueves, 17 de abril de 2014

" EL CINE DELS 80 , GENERE FANTASTIC  " 


El nostre amic de les orelles llargues va vindre al món en els anys 90 , exactament 1993 , peró no obstant ha vist films dels 80 . Noranta , Vuitanta ? Vuitanta , Noranta ? Quina diferencia hi ha , doncs cap , podriem dir que són dues decades en una , ja que els films dels 90 tenen influencies del dels 80 , sobretot en el genere fantastic i aquestes influencies s'han arribat a fer més fortes a traves del temps , sobretot per les noves tecnologies . 

Segurament ja cap persona recorda el fantastic film d ' Alexander Korda " The Thief Of Bagdad" de 1940 , o les multiples aventures del mariner Simbad o les adaptacions com els classics grecs d ' Ulises , Perseu o Hercules d'aquells temps . Sense deixar de banda la magnifica producció on un embogit i desesperat Charlton Heston , cridava davant d'una decadent Estatua de La Llibertat " Humanos ! Yo os maldigo ! " .

Films de cult van ser aquells forjats en els 80 , molts cops per directors o guionistes que havien conegut la psicodelia dels 60 . Films que ja són quasi desterrats de la memoria dels espectadors , films que de volta en quan les televisions fiquen en la seva programació , films que segurament les noves generacions mai coneixeran , una vertadera llastima , la veritat .

Genere Fantastic ! Genere Fantastic ! Molt de genere fantastic , peró com hi ha molt , White Rabbit ha triat uns films en especial per a parlar sobre ells . 

" THE TIME BANDITS ( 1981 ) " 

Deliciosa meravella per als sentits . En una remota zona del Regne Unit , en un barri envoltat de camps verds ( propis d'aquesta terra ) , en una casa hi viu un nen anomenat Kevin . Kevin sempre esta envoltat de llibres , de joguets , mai para de llegir i de rellegir vells llibres d'historia . Els seus pares no li fan cas , els seus pares victimes d'absurds programes de televisió i de la compra en canals de tele-tenda d'aparells que al cap d'uns dies s'han trencat . Kevin no viu en la familia correcta , una familia que no li fa gens de cas , que no li ha ensenyat res mai i que el tracta com un aparell més , o millor dit , tal volta no , ja que als seus aparells si que els mimen i els fan cas . 

De repent una nit , de l'armari de Kevin surten uns nans vestits estrafolariament . Des d'eixe moment , Kevin viura juntament amb els seus amics milers d'aventures en les que coneixera personalitats com Napoleó , Robbin Hood o fins i tot al Minotaure o a un monstruos ogre que navega per els oceans i es menja als nens , pujara en el Titanic , sera princep i hereu d'un regne antic i fins i tot combatira contra el mal suprem . El final del film pot semblar insolit , peró és satiric i dotat d'una gran i brillant justicia divina . 

Dirigida per el Monty Python  Terry Gilliam , protagonitzat per actors com l'escoces Sean Connery i impregnat de la meravellosa música de George Harrison , aquesta és sens dubte una obra mestra que destaca en el genere i en els 80 . Un film que des dels més petits fins als més grans quedaran alucinats . 


" THE COMPANY OF WOLVES ( 1984 ) "  

Adaptació adulta del conte de Caputxeta Roja , film ple de metafores i de simbols falics . Una nena va a passar la nit a casa de la seva avia , i aquesta l'inicia en el món de les llegendes populars sobre els llops . No és pot resumir molt de que va , White Rabbit creu que és millor que el espectador traga les seves conclusions . 

Neil Jordan , director també de " Ondine " o " Breakfast on Pluto " ens trau aquest film gotic i erotic al mateix temps que inquietant i magic on el llop i la protagonista fan l'amor , i després de l'acte sexual , la protagonista comença una conversa poscoital . Angela Lansbury completa el repartiment d'aquesta fabulosa versió del conte , en la que no falten les més belles vistes propies de l'imaginació i dels somnis . 


" EXCALIBUR ( 1981 ) "

White Rabbit i els seus amics sempre recordaran en les seves ments la primera escena de sexe que els seus ulls van presenciar : Katrine Boorman despullada i Gabriel Byrne ( que tenim que suposar que per art de magia " el que no sona " creuava la armadura ) en el paper de Uther fent-li l'amor d'una manera que sempre sera recordada en l'historia del cinema i de fons un foc abismal . 

Altres escenes memorables d'aquest film són les que per exemple sona  " Carmina Burana " o quan en mig del bosc l'actriu Cherie Lunghi i l'actor ( sex-symbol en aquells temps ) Nicholas Clay despullats fan l'amor . 

Una llegenda portada el millor que es va poder ( o inclos més ) a la gran pantalla , transmitint ( com poques vegades ha estat transmessa quan aquesta llegenda o variants de la mateixa s'han portar a la pantalla ( gran o petita ) ) l'esperit i l'autenticitat magica i mitica d'aquesta bella historia . 

Dirigida per el director John Boorman i protagonitzada per un actor notable avui en dia com Liam Neeson . 


" SOMETHING WICKED THIS WAY COMES ( 1983 ) " 

En la epoca daurada de la factoria Disney ( abans que es tornes lamentablement rosa asfixiant , en l'humil opinió de White Rabbit ) , en aquells temps on tot tenia sentit , un film va ser concebut sense ser mai massa conegut . Un film per a xiquets , de dos xiquets d'un pintoresc poblet que descobreixen un estrany circ , un circ que segons diuen alguns llibres és un circ encantat ple de magia negra , on els anhels més profunds dels mortals es fan realitat i on una noria magica fa a la gent ser jove . 

Dirigida per Jack Clayton i protagonitzada per Jonathan Pryce , una de les obres mestres de la factoria Disney . 


" ALICE  ( 1988 ) "

Jan Svankmajer , un dels mestres més reconeguts de l'art del Stop-Motion i de l'animació en general , va fer aquesta versió en la que una Alicia , Kristýna Kohoutová,  viatja al pais de les meravelles , un pais de les meravelles relatat amb la vertadera i caotica i tetrica crueltat i angoixa que més d'un cop se li tindria que reconeixer al merit i l'esforç que va fer aquella Alicia del llibre original . 

" DARK CRYSTAL ( 1982 ) " 

Quan encara la magia i la imaginació no es feien al cent per cent en ordenador i efectes especials basats amb les tecnologies modernes , aquesta meravella va innundar les ments de milers d'espectadors , amb aquelles titelles i aquells ambients tan ancestrals i aquell vidre trencat de color morat . Dirigit per Jim Henson i interpretat entre altres per la gran Billie Whitelaw . 


" LABYRINTH ( 1986 ) " 

La culminació ! L'extasi ! La creme de la creme ! ABSOLUTAMENT FABULOSA !!!!!! 

Jim Henson i els seus goblins , les seves fades , i els seus mussols , les seves 13 hores , i sobretot el seu laberint ....... delicios , magnific , ...... Aquest és el film que recull en ell tot el que va ser el genere fantastic en aquells anys . 

Una jove Jennifer Connelly volent recuperar al seu germa , un petit Toby Froud , recorrent el laberint canviant d'un David Bowie que marcava paquet i cantava balades rock en mig d'un ball de mascares . 

Michael Moschen , M.C. Escher , Brian Froud , Terry Jones , Brian Henson , Trevor Jones , George Lucas , van ser entre moltissims altres artistes qui van fer d'aquest film , el conte de fades de tot infant i de tot major .  Una obra mestra que mai tindria que caure en l'oblid .  L'essencia pura i vertadera del genere fantastic dels 80 , segons el nostre amic White Rabbit . 


https://www.youtube.com/watch?v=xPm-C4IXSl4
  


        








No hay comentarios:

Publicar un comentario